خواص و فواید دارویی مصرف گیاه برباله در طب سنتی چیست

خواص و فواید دارویی مصرف گیاه برباله در طب سنتی چیست

برباله برباله ,گیاه برباله,خواص گیاه برباله,عکس گیاه برباله,خواص دارویی گیاه برباله,مضرات گیاه برباله,مضرات و خواص گیاه برباله,مصرف گیاه برباله,مصرف گیاه برباله در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد خواص …

اثرات درمانی و فوق العاده زردچوبه برای کبد و پیشگیری از آلزایمر

اثرات درمانی و فوق العاده زردچوبه برای کبد و پیشگیری از آلزایمر

اثرات درمانی و فوق العاده زردچوبه برای کبد و پیشگیری از آلزایمر اثرات درمانی و فوق العاده زردچوبه برای کبد و پیشگیری از آلزایمر در سایت جسارت زردچوبه برای کبد ، زردچوبه …

همه چیز درباره خواص و مضرات مرزه کوهی و خشک برای لاغری

همه چیز درباره خواص و مضرات مرزه کوهی و خشک برای لاغری

مرزه مرزه ,مرزه کوهی,مرزهای ایران,مرزه خشک,مرزه چیست,مرزه کوهی عکس,مرزه کوهی ویکی پدیا,مرزه کوهی چیست,مرزه کوهی در بارداری توضیحاتی در مورد مرزه مرزه یکی از سبزی‌های معطر، خوش طعم و سرشار از مواد …

بادرنجبویه

بادرنجبویه ,بادرنجبویه خواص,بادرنجبویه چیست,بادرنجبویه کوهی,بادرنجبویه به انگلیسی,بادرنجبویه و فشار خون,بادرنجبویه و قاعدگی,بادرنجبویه در بارداری

بادرنجبویه , بادرنجبویه خواص , بادرنجبویه چیست , بادرنجبویه کوهی

توضیحاتی در مورد بادرنجبویه

ساقه‌های گیاهان این سرده راست و چهار گوش بوده و پوشیده از کرک است. از کنار برگ‌هایش، گل‌هایی با کاسبرگ‌های رنگی می‌روید که در وهله اول زرد کم رنگ است، سپس به سفید و در نهایت به بنفش تبدیل می‌شود. می‌توان گفت تمام گیاه، عطر لیموی تندی از خود ساطع می‌کند. بادرنجبویه یا بادرشبی سرده‌ای است شامل گیاهان علفی یا بوته‌ای چندساله و به‌ندرت یک‌ساله با ساقه‌های پرشمار و برگ‌های تخم‌مرغی یا تخم‌مرغی ـ مثلثی یا تخم‌مرغی ـ مستطیلی و با برگ‌هایی با دندانه‌های منتهی به نوک بلند و خارمانند اغلب در انتها و در حاشیه و کاسهٔ گل لوله‌ای ـ استکانی و دارای ۱۰ تا ۱۵ رگه و لبهٔ زبرین سه‌دندانه‌ای و دندانهٔ میانی پهن‌تر و لبهٔ زیرین دودندانه‌ای، رگه‌های منشعب‌منشعب و شبکه‌مانند، در قاعده در محل زاویهٔ بین دو دندانه ضخیم و دارای تاخوردگی، جام گل آن در محل لبه‌ها پهن و بادکرده و دارای چهار پرچم و فندقچهٔ آن مستطیلی و دارای زائدهٔ غشایی در انتهادر این مطلب از سایت جسارت” href=”http://www.jesarat.com/” target=”_blank” rel=”noopener”>سایت جسارت در مورد بادرنجبویه صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.

بادرنجبویه چیست

بادْرَنجبویه یا بادَرشبی  (نام علمی: Dracocephalum) نام یک سرده از تیره نعناعیان است. این گیاه از راسته نعناسانان (Lamiales) و تیره نعناعیان (Lamiaceaes) است که بین ماه‌های تیر و امرداد گل می‌دهد. رویشگاه اصلی این گیاه قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است. امروزه به منظور بهره‌برداری‌های تزیینی و طبی و تولید عسل، این گیاه را در باغ‌ها و مزارع کشت می‌کنند.  از تمامی قسمت‌های رویشی گیاه جهت کاربردهای دارویی استفاده می‌شود.

خواص بادرنجبویه

بادرنجبویه داروی مورد علاقه ابوعلی سینا بود که جهت تقویت قلب و انبساط روح تجویز می‌کرده‌است. استفاده از این گیاه به عنوان یک داروی ضد افسردگی تا قرن هفدهم ادامه داشت. آزمایش‌های جدید بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که این گیاه همانند یک داروی مسکن بر روی دستگاه عصبی مرکزی عمل می‌کند و به همین دلیل آرام بخش است. مطالعات جدید اثر بخشی عصاره بادرنجبویه رادر درمان موضعی ضایعات ویروسی تبخال براساس کاربردهای جدید تأیید نموده.بادرنجبویه در طب عوام به مصارف عدیده می‌رسد مانند آنکه از آن در رفع دل پیچه‌هایی ناشی از نفخ، درد معده با منشأ عصبی، احساس چنگ زدگی معده، اختلالات هضمی، تپش قلب، سردردهای یکطرفه، سرگیجه، سنگوپ، عصبانیت‌ها، بی خوابی، ضعف قلب، احساس صداهای مبهم در گوش، خستگی‌های روحی، هیستری مالیخولیا، استفراغ‌ها دوره بارداری، کم خونی دختران جوان، برخی حالات آسم، بیماریهای مختلف دستگاه تنفسی، دردرهای عصبی دندان، سردرد، گوش درد، دردهای زمان وقوع قاعدگی و غیره مصرف می‌شود. مصرف آن رفع تندخویی در دختران جوان و زنان سست‌بُنیه را دارد سرشاخه‌های گیاه یا لوسیون حاصل از دم کردن آن اگر بر روی زخم‌ها و جراحات اثر داده شود درد را تسکین می‌دهد و التیام یا بهبود آن را باعث می‌گردد. مالش دادن جوشانده آن موجب از بین رفتن دردها می‌شود. اَلکُلای آن اگر بر روی عضو مالش داده شود دردهای رماتیسمی و همچنین ضرب خوردگی‌ها را تسکین می‌دهد. بادرنجبویه در تهیه بسیاری از لیکورهایی که راهب‌ها مصرف می‌نمایند به کار می‌رود و در عطرسازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین به صورت خام ضمن سبزی‌های سالاد از آن استفاده می‌شود.

نام های دیگر بادرنجبویه

بادرنجبویه را بادرنگبویه یا بادرنجوبه نیز می‌نامند. گیاهی معطر، علفی، چند ساله، پایا، پرشاخه و پرپشت است که ارتفاع آن به 30 تا 80 سانتی‌متر و حتی بیشتر می‌رسد. بادرنجبویه از تیره نعناعیان می‌باشد که به حالت وحشی و خودرو در ایران می‌روید. این گیاه دارای عطری با طعم لیموی تند بوده و موطن اصلی آن قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است و در بعضی نقاط آذربایجان و جلگه خزر نیز یافت می‌شود. از خواص بادرنجبویه بهره‌برداری به‌منظور تزیینی، طبی و تولید عسل است که به این منظور گیاه را در باغ‌ها و مزارع کشت می‌کنند. از تمامی قسمت‌های رویشی گیاه جهت کاربردهای دارویی استفاده می‌شود.

بادرنجبویه , بادرنجبویه خواص , بادرنجبویه چیست , بادرنجبویه کوهی

طبع گیاه بادرنجبویه

طبیعت گیاه بادرنجبویه گرم و خشک است. بادرنجبویه داروی مورد علاقه پزشک بزرگ ایرانی، ابوعلی سینا بوده که برای تقویت قلب و انبساط روح تجویز می‌کرده است. خواص بادرنجبویه به‌طور خلاصه عبارتند از: ضد بیماری‌های قلب، معده و روده می‌باشد. آرام بخش اعصاب، مفرح و نشاط آور و خوشبو کننده دهان است. بالا برنده فشار خون برای افرادی که دارای افت فشار خون هستند. دم کرده برگ بادرنجبویه برای بهبود تهوع، مراحل اول سرماخوردگی، خستگی عصبی و افسردگی مفید است. ضماد برگ بادرنجبویه برای بهبود درد مفاصل مفید است. (تهیه ضماد: گیاه دارویی مورد نظر را به صورت خمیر در آورده و به‌طور مستقیم روی بدن قرار می‌دهند.) اسانس بادرنجبویه در درمان کم خونی دختران جوان، استفراغ های دوران بارداری، بی خوابی، تپش قلب، درد عصبی دندان و رفع تندخویی موثر است. کمپرس، پماد و روغن حاصل از این گیاه برای دفع و درمان جای نیش پشه و حشرات و رفع تنش‌های عصبی از زمان ابن سینا تجویز می‌شده است. دم کرده گیاه بادرنجبویه تعریق بدن را افزایش می‌دهد که راه درمان سنتی سرماخوردگی‌های همراه با تب می‌باشد. نوشیدن دم کرده بادرنجبویه به هضم غذا بعد از آن کمک می‌کند.

تداخل دارویی با بادرنجبویه

مصرف همزمان بادرنجبویه با داروهای زیر می‌تواند تاثیر این داروها را کم کند و با عملکرد آنها تداخل نماید. بنابراین در صورت مصرف یک داروی خاص، قبل از خوردن بادرنجبویه، حتما با پزشک خود مشورت کنید: ضد صرع‌ها مانند کاربامازپین، فنی توئین، والپروات سدیم باربیتورات‌ها مانند فنوباربیتال بنزودیازپین‌ها مانند آلپرازولام و دیازپام خواب آورها مانند زولپی دم، سوناتا، lunesta، Rozerem ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای مانند آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، دوکسپین، آموکسیپین داروهای هایپرتیروئیدی و هایپوتیروئیدی مانند متی مازول، پروپیل تیویوراسیل، لوتیروکسین، لووکسیل، synthroid، unithroid دیفن هیدرآمین، doxylamine

مضرات بادرنجبویه

هرچند که گیاه بادرنجبویه همانند بسیاری از گیاهان دارویی دارای خواص مفید است ولی از مصرف بیش از اندازه آن باید خودداری نمود. همچنین با توجه به طبیعت و خواص بادرنجبویه بهتر است اشخاص دارای مزاج گرم، گیاه بادرنجبویه را نخورند و چنانچه مصرف کردند بری رفع عوارض آن می‌توانند از گل بنفشه یا سکنجبین استفاده کنند. همچنین کسانی که دارای اختلالات هورمون‌های تیروئیدی، افراد مبتلا به گلوکوم (آب سیاه چشم)، زنان باردار و شیرده، افراد حساس به آسپیرین و کودکان بایستی از مصرف این گیاه خودداری کنند. تهوع، گیجی، تحریکات پوستی، در مواردی ناراحتی گوارشی، خستگی عمومی، احساس سنگینی در سر، بی‌حسی و سپس خواب عمیق و کاهش فشار خون از عوارض مصرف بیش از حد این گیاه است.

بادرنجبویه خشک

از آنجا که روغن گیاه بادرنجبویه عامل اصلی درمان گیاهی است، در همه کتب طب سنتی توصیه شده که از مصرف خشک شده گیاه خودداری و تازه آن استفاده شود. خواص بادرنجبویه تازه به‌حدی است که در اسپانیا برگ تازه آن را با چای معمولی مخلوط و یک نوشیدنی مطبوع تهیه می‌کنند. از مصرف خودسرانه آن و بدون نظر پزشک خودداری گردد. به دلیل تداخلات دارویی، در صورت داشتن هر گونه بیماری خاص یا مصرف دارویی خاص، قبل از استفاده از گیاه دارویی با پزشک مشورت شود. در صورت بروز هر نوع واکنش حساسیتی، باید مصرف این گیاه قطع گردد. با مشاهده هر گونه عارضه جانبی به پزشک مراجعه شود.

بادرنجبویه و آرامش اعصاب

استرس که به جان آدم می‌افتد مشکلاتی مانند بی‌خوابی، گرفتگی عضلات، معده درد، عصبانیت و تبخال و غیره نیز بروز می‌کنند. اگر این استرس‌های روزمره و فشارهای عصبی که روی تک‌تک ما هست رفع نشود خدا می‌داند چه بلایی سر سلول‌ها و اعضای بدن خواهد آمد. استرس و عصبانیت جزو عواملی هستند که رادیکال‌های آزاد را فعال کرده و به جان بدن می‌اندازند. پس لازم است هر طوری شده آرامش را به بدن بازگرداند. گیاه بادرنجبویه که به نام ملیسا نیز معروف است یکی از آن گیاهان آرام‌بخش است که به طور طبیعی روی سیستم عصبی تأثیر گذاشته و باعث آرامش می‌شود.

بادرنجبویه یک تسکین‌ دهنده و آرام‌ بخش

بادرنجبویه است. به همین دلیل هم برای مقابله با اضطراب و تشویش و گرفتگی‌های عضلانی مفید است. متأسفانه زمانی که اضطراب و نگرانی بر فرد غلبه می‌کند اسپاسم های عضلانی نیز آزاردهنده می‌شوند. در این شرایط می‌توانید به این گیاه اعتماد کنید. برگ‌های بادرنجبویه روی گیرنده‌های گابا (GABA) تأثیر می‌گذارند. این گیرنده‌ها در عملکرد انتقال‌دهنده‌های عصبی کنترل‌کننده‌ی سیستم عصبی اختلال ایجاد می‌کنند به طوری که فعالیت آن‌ها را افزایش داده و به این ترتیب مانع از فعالیت درست سیستم عصبی مرکزی می‌شوند که وظیفه‌ی آرامش عضلات را بر عهده دارد. زمانی که تپش قلب نیز به واسطه‌ی استرس و فشارهای روحی افزایش می‌یابد این گیاه می‌تواند کارساز باشد. برای این کار باید روزانه یک تا دو فنجان دمنوش بادرنجبویه میل کنید. برای تهیه‌ی آن برای هر لیتر آب 4 قاشق غذاخوری از این گیاه کافی است.

کاهش سنگینی معده با بادرنجبویه

زمانی که بدن تحت استرس و فشارهای عصبی قرار می‌گیرد عضلات معده و روده نیز در امان نمی‌مانند و دچار گرفتگی و اسپاسم می‌شوند. بادرنجبویه علاوه بر رفع این اسپاسم‌ها باعث کاهش سنگینی معده شده و به کبد کمک می‌کند تا صفرای بیشتری تولید کند. برگ‌های این گیاه برای کودکانی که قولنج می‌کنند مفید است. البته قبل از مصرف بهتر است نظر پزشک یا عطاری را جویا شوید.

بادرنجبویه و تبخال

منشأ تبخال ویروس است و استرس نیز یکی از عوامل بروز آن. نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد که بادرنجبویه برای مقابله با این مشکل موثر است. این گیاه حاوی ترکیباتی مانند اسید رزمارینیک و همچنین سیترال است که هر دو خواص ضدویروسی دارند. برای این کار باید دست به کار شوید و یک روغن مخصوص درست کنید. یک قاشق غذاخوری روغن جوجوبا را با یک قاشق غذاخوری موم عسل مخلوط کنید و کاملا هم بزنید تا یکدست شود. یک قاشق چای‌خوری تنتور بادرنجبویه و سپس 5 قطره روغن گیاهی بادرنجبویه، 10 قطره روغن گیاهی درخت چای و 10 قطره روغن گیاهی اسطوخودوس به آن اضافه کنید. همه‌ی مواد را ترکیب کنید و با دیدن اولین علائم بروز تبخال روی محل بگذارید. هر نیم ساعت یک بار به مدت 3 ساعت و بعد از آن یک مرتبه هر دو ساعت از این روغن را روی تبخال بزنید.

بادرنجبویه , بادرنجبویه خواص , بادرنجبویه چیست , بادرنجبویه کوهی

بادرنجبویه و فشار خون

کارشناس گیاهان دارویی گفت: بادرنجبویه، برای افراد دارای فشار خون مضر است. به گزارش ایسنا، این گیاه محبوب زنبور عسل است، وقتی زنبور مسافت زیادی از کندو دور می‌شود، با عطر این گیاه راه بازگشت خود را پیدا می‌کند. گفته می‌شود که زنبورهای عسل هیچ گاه باغی را که بادرنجبویه در آن می‌روید ترک نمی‌کنند و کندوی معطر به بوی این گیاه، زنبورهای جدیدی را تشویق می‌کند که در آن کندو اقامت گزینند. «سمیه نقیبی» کارشناس گیاهان دارویی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره این گیاه پرخاصیت گفت: بادرنجبویه، بادرنگبویه یا بادرنجوبه با نام علمی Melissa officinalis گیاهی است معطر، علفی، چند ساله، پایا، پرشاخه و پرپشت که ارتفاع آن به 30 تا 80 سانتی‌متر و حتی بیشتر می‌رسد. وی افزود: این گیاه از تیره نعناعیان است که به حالت وحشی و خودرو در ایران می‌روید و دارای عطری با طعم لیموی تند بوده و موطن اصلی آن قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است و در برخی نقاط آذربایجان و جلگه خزر نیز یافت می‌شود. کارشناس گیاهان دارویی با بیان این‌که از همه بخش‌های رویشی این گیاه برای کاربردهای دارویی استفاده می‌شود، افزود: از جمله خواص بادرنجبویه که داروی مورد علاقه پزشک بزرگ ایرانی، ابوعلی سینا بوده می‌توان به تأثیر در درمان بیماری‌های قلب، معده و روده اشاره کرد. این کارشناس گیاهان دارویی در ادامه اظهار کرد: بادرنجبویه بیشتر به‌عنوان گیاه آرام بخش اعصاب، مفرح، نشاط‌آور و خوشبوکننده دهان شناخته می‌شود. نقیبی تصریح کرد: این گیاه مانند هر ماده مفید دیگری، مضراتی نیز دارد، برای مثال گیاه بادرنجبویه افزایش‌دهنده فشار خون است و برای افرادی با عارضه پر فشاری خون مضر است. وی یادآور شد: بادرنجبویه دارای طبعی گرم وخشک که از خواص آن به صورت دمنوش می‌توان بهره برد و همینطور به صورت خام و خشک شده مورد استفاده است. این کارشناس گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: بهبود تهوع، تأثیر درمانی در مراحل اول سرماخوردگی، رفع خستگی عصبی و افسردگی، خوش بوکننده دهان،تقویت حافظه و جلوگیری از ایجاد سکته قلبی و مغزی و دم کرده آن تعریق بدن را افزایش می‌دهد. وی ادامه داد: در درمان سنتی سرماخوردگی همراه با تب می‌باشد، به‌علت طبع گرم آن افراد با مزاج گرم استفاده نکنند بهتر است در صورت استفاده مصلح بنفشه وسکنجنبین و… استفاده شود. نقیبی یادآور شد: پاکسازی کبد از سموم و بهبود جریان خود در مغز و در نهایت رفع کم حافظگی بخشی از خواص بی شمار گیاه بادرنجویه است. وی یادآور شد: خواص بادرنجبویه تازه به‌حدی است که در اسپانیا برگ تازه آن را با چای معمولی مخلوط و یک نوشیدنی مطبوع از آن تهیه می‌کنند.

آخرین بروز رسانی در : یکشنبه 25 شهریور 1397

کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام جسارت و لینک مستقیم بلا مانع است.